Fiscale tips
 • "Aanloopkosten, zelfs tot vijf jaar terug!"
  • "Aanloopkosten, zelfs tot vijf jaar terug!"

   De knoop doorgehakt om voor uzelf te beginnen? Dan kunnen aanloopkosten u leuk voordeel opleveren..

   Het kan zijn dat u kosten maakt voordat de onderneming officieel bestaat. Bewaar deze facturen, nota's en bonnen zéér goed. Zelfs facturen, nota's en bonnen van 5 jaar voor oprichting mogen in het eerste jaar in aftrek van de winst als zijnde aanloopkosten. Aanloopkosten kunnen ook reiskosten zijn (€ 0,19 per kilometer)!

   De kosten moeten wel aantoonbaar van zakelijke aard zijn. Stel u zelf daarom de vraag: had ik deze kosten ook gemaakt als ik de onderneming niet ging starten? De inspecteur zal u deze vraag namelijk ook stellen.

   Ter verduidelijking. U laat een en ander uitzoeken door een advocaat dat van groot belang is voor de (toekomstige) onderneming. De factuur bewaart u om straks als aanloopkosten mee te nemen in de administratie. Had ik deze kosten ook gemaakt als ik de onderneming niet ging starten? Nee, de kosten mag u dus meenemen als aanloopkosten.

   De btw over aanloopkosten mag u overigens niet terugvorderen omdat op het moment van aankoop nog geen sprake was van een onderneming in de zin van de wet Omzetbelasting. Dat betekend echter wel dat het bedrag inclusief btw geheel ten laste van de winst mag!

   Vergeet aanloopkosten nooit mee te nemen, ze leveren u immers een leuk voordeel op!

   TaxAlert.nl Aanloopkosten
 • "Openbaar vervoer, vorder de BTW terug!"
  • "Openbaar vervoer, vorder de BTW terug!"

   Op treinkaartjes staat geen btw maar u kunt wel degelijk 6% terugvorderen.

   Bent u ondernemer en reist u vaak met het openbaar vervoer zoals bijvoorbeeld de trein? De reiskosten zijn fiscaal aftrekbaar en daarnaast krijgt u 6% belasting terug!

   In de prijs van vervoersbewijzen van trein, bus, metro, tram en zelfs taxi’s zit 6% btw verwerkt. Door een uitzondering in de Wet Omzetbelasting is het vervoersbewijs vrijgesteld van vermeldingsplicht. De btw mag u dus gewoon terugvorderen. Uiteraard moet u wel kunnen aantonen dat het om een zakelijke reis ging (tot 7 jaar terug).

   Vergeet aanloopkosten nooit mee te nemen, ze leveren u immers een leuk voordeel op!

   TaxAlert.nl BTW openbaarvervoer
 • "Zakelijk dineren, reken uzelf niet rijk"
  • "Zakelijk dineren, reken uzelf niet rijk"

   De gezellige december maand staat weer voor de deur. Komende maand zal menig ondernemer zakenrelaties uitnodigen voor een gezellige borrel. Veel ondernemers denken dat de Omzetbelasting (btw) op dergelijke borrels, lunches en diners mag worden teruggevorderd. Dit is echter niet het geval! De btw op lunch, diner & verteer mogen niet worden teruggevorderd. Reken uzelf dus ook niet rijk. In de wet is namelijk een beperking opgenomen ter voorkoming van misbruik waardoor btw-aftrek bij dit soort kosten is uitgesloten.

   De kosten inclusief btw mag u daarentegen wel in aftrek van de winst brengen (voor 73,5%). Bewaar de bonnetjes daarom goed!

   Vergeet aanloopkosten nooit mee te nemen, ze leveren u immers een leuk voordeel op!

   TaxAlert.nl Zakelijk dineren